El butlletí de perill d´allaus queda fora de servei fins la propera temporada hivernal.

.

Vessants muntanyosos més perillosos indicats en negre.
Desencadenaments espontanis:
Algunes purgues.

Desencadenaments a causa dels esquiadors:
Rars.

Mapa

1: Feble, 2: Moderat, 3: Marcat, 4: Fort, 5: Molt fort

El perill d'allaus d'aquest butlletí s'expressa en funció de l'alçada i dels vessants. Les cotes de canvi del perill es troben indicades a l'índex de perill d'allaus i al text. El grau de perill expressa la perillositat d'una allau tenint en compte les dimensions i la probabilitat de desencadenament, encara que una allau s'hagi desprès d'alçades superiors. No obstant, per evitar travessar terrenys compromesos, es recomana visitar el web del cadastre d'allaus: www.cadastreallaus.ad.

Gruix de neu fora de pistes

Zona Nord Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 0 cm
S 2500 m 0 cm 0 cm 0 cm
Zona Centre Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 0 cm
S 2500 m 0 cm 0 cm 0 cm
Zona Sud Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 0 cm
S 2700 m 0 cm 0 cm 0 cm

Estabilitat del mantell nival

El mantell està ben estabilitzat gràcies a les temperatures suaus dels darrers dies i al regel nocturn. A partir del migdia i en els pendents més inclinats poden produir-se algunes purgues de neu humidificada pels efectes del sol.

Butlletí actualitzat el dilluns 8 a les 17:00 hores i vàlid fins al proper dijous 11 de maig#

Qualitat de la neu

Trobem les primeres neus cap a 2.000 metres en vessants nord i a partir de 2.300 metres en vessants orientats al sud. No obstant, per a poder practicar esquí de muntanya, haurem d’evitar les zones boscoses, ja que sota els pins no hi queda neu.
Als vessants molt assolellats, la crosta de regel s’estovarà amb el pas de les hores i deixarà desprotegida una capa de neu podrida i sense cap cohesió.

Butlletí actualitzat el dia 4 de maig a les 17:00 hores i vàlid fins al proper dimarts 9

Tendència del perill d´allaus

dissabte 27 de maig de 2017
diumenge 28 de maig de 2017

El butlletí de perill d´allaus queda fora de servei fins la propera temporada hivernal.

Informació detallada per espais naturals protegits

Sorteny

La neu és encara força dura i gelada al matí, però amb el pas de les hores esdevé molt tova i humida. La innivació és inexistent fins a les obagues del refugi. Haurem d’evitar el peu de les canals assolellades, per on poden baixar purgues de dimensions considerables, vistos els importants gruixos de neu que encara hi ha.

Comapedrosa

La neu és encara força dura i gelada al matí, però amb el pas de les hores esdevé molt tova i humida. La innivació és inexistent fins a les obagues dels refugis. Haurem d’evitar el peu de les canals assolellades, com el bancal Bedeller, per on poden baixar purgues de dimensions considerables, vistos els importants gruixos de neu que encara hi ha.

Madriu-Perafita-Claror

La neu és encara força dura i gelada al matí, però amb el pas de les hores esdevé molt tova i humida. En alçada hi queda força neu, però fins més amunt de Fontverd no trobarem les primeres acumulacions fora del bosc. Els accessos a la vall es poden fer a peu i sense cap perill d’allaus des de la Plana i Engolasters, ja que a les canals de la solana no hi queda neu. Però es recomana l’ús d’elements de progressió en muntanya hivernal per accedir-hi des de Pessons, Vallcivera, el port Negre i el cap dels Agols.

Gruixos de neu nova dels darrers dies (de les últimes 24h mesurat a les 07:00h)

20/10/2017 21/10/2017 22/10/2017 23/10/2017
Bony de les Neres 0 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Sorteny 0 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Les Fonts d'Arinsal 0 cm 0 cm 5 cm 0 cm
Aixàs 1 cm 0 cm 1 cm 0 cm
Perafita 0 cm 1 cm 0 cm 0 cm
Tossa Espiolets 0 cm 0 cm 0 cm 0 cm

Escala Europea de Perill d'Allaus

Índex de perill Estabilitat del mantell nival Probabilitat de desencadenament Indicacions per a l'esquí forapista i recomanacions
5 Molt fort5 Molt fort La inestabilitat del mantell nival és generalitzada. Hi haurà nombroses caigudes espontànies de grans allaus, fins i tot en pendents poc drets. Cal renunciar a les excursions.
4 Fort4 Fort El mantell nival està feblement estabilitzat a la major part dels pendents suficientment drets. És probable el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble i sobretot en nombrosos pendents. En algunes ocasions s'han d'esperar nombroses caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana i, de vegades, grans. Excursions limitades a zones amb pendent moderat, la part baixa dels pendents pot estar exposada.
3 Marcat3 Marcat El mantell nival està entre moderadament a feblement estabilitzat en nombrosos pendents suficientment drets. És possible el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble en nombrosos pendents, sobretot en aquells generalment descrits en el butlletí. En algunes situacions són possibles les caigudes espontànies d'allaus que poden ser de mida mitjana i, de vegades, grans. Cal evitar els vessants inclinats en les altituds i les orientacions indicades. Es requereix molta experiència i una bona capacitat d'apreciació del perill d'allaus.
2 Moderat2 Moderat El mantell nival està moderadament estabilitzat en alguns pendents suficientment drets. A la resta està ben estabilitzat. És possible el desencadenament d'allaus sobretot per una sobrecàrrega forta i en alguns pendents d'orientació i altitud indicats. No s'esperen caigudes espontànies d'allaus de grans dimensions. Cal una planificació acurada de les excursions. S'aconsella prudència en la selecció de l'itinerari, sobretot cal evitar els vessants inclinats amb l'orientació i l'altitud indicades.
1 Feble1 Feble El mantell nival està ben estabilitzat a la majoria dels pendents. El desencadenament d'allaus és possible en alguns pendents drets, en general per una sobrecàrrega forta. Poden haver-hi caigudes espontànies de petites allaus. Les excursions i el descens amb esquís són possibles gairebé sense restriccions.