Butlletí de perill d'allaus i muntanya hivernal per al dilluns 27 de març de 2017

Perill marcat 3 per sobre de 2.200 metres. Perill moderat 2 per sota d'aquesta cota.

Vessants muntanyosos més perillosos indicats en negre.
Desencadenaments espontanis:
Allaus de neu recent o humida

Desencadenaments a causa dels esquiadors:
Formació de noves plaques als vessants nord.

Mapa
2200 m
2200 m
2200 m

1: Feble, 2: Moderat, 3: Marcat, 4: Fort, 5: Molt fort

El perill d'allaus d'aquest butlletí s'expressa en funció de l'alçada i dels vessants. Les cotes de canvi del perill es troben indicades a l'índex de perill d'allaus i al text. El grau de perill expressa la perillositat d'una allau tenint en compte les dimensions i la probabilitat de desencadenament, encara que una allau s'hagi desprès d'alçades superiors. No obstant, per evitar travessar terrenys compromesos, es recomana visitar el web del cadastre d'allaus: www.cadastreallaus.ad.

Gruix de neu fora de pistes

Zona Nord Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 5 cm 110 cm 210 cm
S 1800 m 0 cm 20 cm 120 cm
Zona Centre Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 5 cm 110 cm 210 cm
S 1800 m 0 cm 20 cm 120 cm
Zona Sud Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 5 cm 100 cm 180 cm
S 1800 m 0 cm 15 cm 80 cm

Estabilitat del mantell nival

La neu recent caiguda reposa sobre un antic mantell força estable, degut a diversos cicles de fusió-regel nocturns, i comença també a transformar-se i estabilitzar-se.
Des de la tarda d’ahir, hem tingut un nou episodi de precipitacions que ens ha deixat gruixos propers als 10 cm de neu nova, tot plegat i en altitud, sota la influència de vents del sud-oest i posteriorment de l’oest.
El vent ha continuat desplaçant la neu, contribuint a crear més acumulacions i noves plaques inestables, bàsicament per sobre de 2.200 metres, que podrien haver-se ajuntat a plaques antigues existents. Aquestes plaques podrien esdevenir inestables al pas d’un esquiador de muntanya. A partir de mitjanit, s’han obert clarianes que han afavorit el regel i haurien d’ajudar a estabilitzar el mantell de cara a demà dimecres.
Avui es preveu una jornada més assolellada que podria donar lloc a despreniments de purgues de neu recent o humida per causes naturals, o a fortiori també pel pas d’un esquiador de muntanya. Aquestes allaus haurien de ser de petites dimensions, però en pendents inclinats i amb acumulacions importants, localment, les dimensions seran de mida mitjana.

- Butlletí elaborat conjuntament amb Météo-France.

Qualitat de la neu

A les zones exposades al vent, hi trobarem neu dura i importants acumulacions però també àrees ben desguarnides. Per sota de 2.200 metres, la neu podria ser crosta i més o menys portant de matinada, no obstant a mesura que passaran les hores es transformarà en més pesada. Per sobre d’aquesta cota la neu recent continuarà més aviat freda, i si s’humidifica ho farà superficialment.

Tendència del perill d´allaus

dimarts 28 de març de 2017
dimecres 29 de març de 2017

Butlletí de perill d'allaus i muntanya hivernal per al dilluns 27 de març de 2017

Informació detallada per espais naturals protegits

Sorteny

Perill marcat per sobre de 2.200 metres. La neu recent encara pot provocar purgues a les canals i a les pendents més inclinades. Encara que la neu és continua des de l’aparcament de la Canya de la Rabassa, no hem de confiar que la cobertura de neu aïlli la terra que ja va quedar al descobert amb la fosa dels dies previs a la nevada. No podem descartar alguna allau de placa als vessants orientats al nord.

Comapedrosa

Perill marcat per sobre de 2.200 metres. Encara que la neu és contínua des d’Arinsal, els gruixos no són superiors als 5 cm a 1.500 metres. La neu recent encara pot provocar purgues a les canals i a les pendents més inclinades. Tampoc podem descartar alguna allau de placa als vessants orientats al nord.

Madriu-Perafita-Claror

Perill marcat per sobre de 2.200 metres. La neu és present des dels accessos pel camí de la muntanya des de la Plana. A primeres hores del matí la trobarem regelada, però de seguida s’humitejarà. A partir de 1.800 metres s’afegiran alguns cm de neu aquesta tarda, a sobre d’una fina crosta de regel de la neu caiguda dissabte. Haurem de ser vigilants amb les purgues que poden baixar per les canals dels circs i del solà del Madriu. També haurem de desconfiar de les acumulacions de neu nova a les tarteres de les parets dels circs orientades al nord, on es poden desprendre allaus de placa.

Gruixos de neu nova dels darrers dies (de les últimes 24h mesurat a les 07:00h)

25/03/2017 26/03/2017 27/03/2017 28/03/2017
Bony de les Neres 16 cm 0 cm 2 cm 0 cm
Sorteny 18 cm 4 cm 0 cm 0 cm
Les Fonts d'Arinsal ND cm ND cm 0 cm 0 cm
Aixàs 5 cm 0 cm 0 cm 1 cm
Perafita 4 cm 0 cm 9 cm 0 cm

Escala Europea de Perill d'Allaus

Índex de perill Estabilitat del mantell nival Probabilitat de desencadenament Indicacions per a l'esquí forapista i recomanacions
5 Molt fort5 Molt fort La inestabilitat del mantell nival és generalitzada. Hi haurà nombroses caigudes espontànies de grans allaus, fins i tot en pendents poc drets. Cal renunciar a les excursions.
4 Fort4 Fort El mantell nival està feblement estabilitzat a la major part dels pendents suficientment drets. És probable el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble i sobretot en nombrosos pendents. En algunes ocasions s'han d'esperar nombroses caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana i, de vegades, grans. Excursions limitades a zones amb pendent moderat, la part baixa dels pendents pot estar exposada.
3 Marcat3 Marcat El mantell nival està entre moderadament a feblement estabilitzat en nombrosos pendents suficientment drets. És possible el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble en nombrosos pendents, sobretot en aquells generalment descrits en el butlletí. En algunes situacions són possibles les caigudes espontànies d'allaus que poden ser de mida mitjana i, de vegades, grans. Cal evitar els vessants inclinats en les altituds i les orientacions indicades. Es requereix molta experiència i una bona capacitat d'apreciació del perill d'allaus.
2 Moderat2 Moderat El mantell nival està moderadament estabilitzat en alguns pendents suficientment drets. A la resta està ben estabilitzat. És possible el desencadenament d'allaus sobretot per una sobrecàrrega forta i en alguns pendents d'orientació i altitud indicats. No s'esperen caigudes espontànies d'allaus de grans dimensions. Cal una planificació acurada de les excursions. S'aconsella prudència en la selecció de l'itinerari, sobretot cal evitar els vessants inclinats amb l'orientació i l'altitud indicades.
1 Feble1 Feble El mantell nival està ben estabilitzat a la majoria dels pendents. El desencadenament d'allaus és possible en alguns pendents drets, en general per una sobrecàrrega forta. Poden haver-hi caigudes espontànies de petites allaus. Les excursions i el descens amb esquís són possibles gairebé sense restriccions.