Perill d´allaus per zones, vàlid per al 15 de gener del 2018

Perill moderat 2 per sobre de 1.700 metres

Vessants muntanyosos més perillosos indicats en negre.
Desencadenaments espontanis:
Purgues

Desencadenaments a causa dels esquiadors:
Neu recent

Mapa
1700 m
1700 m
1700 m

1: Feble, 2: Moderat, 3: Marcat, 4: Fort, 5: Molt fort

El perill d'allaus d'aquest butlletí s'expressa en funció de l'alçada i dels vessants. Les cotes de canvi del perill es troben indicades a l'índex de perill d'allaus i al text. El grau de perill expressa la perillositat d'una allau tenint en compte les dimensions i la probabilitat de desencadenament, encara que una allau s'hagi desprès d'alçades superiors. No obstant, per evitar travessar terrenys compromesos, es recomana visitar el web del cadastre d'allaus: www.cadastreallaus.ad.

Gruixos del mantell nival fora de pista

Zona Nord Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 20 cm 100 cm 150 cm
S 1300 m 5 cm 80 cm 130 cm
Zona Centre Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 20 cm 100 cm 150 cm
S 1300 m 5 cm 80 cm 130 cm
Zona Sud Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1200 m 15 cm 90 cm 140 cm
S 1300 m 5 cm 70 cm 100 cm

Estabilitat del mantell nival

La neu nova reposa en alguns llocs sobre una petita crosta de regel per sota de 2.000 metres als vessants sud. Als vessants nord si trobem crosta és de vent. Durant el dia esperem algunes purgues i petits despreniments de neu nova, sobretot als vessants sud amb l´acció del sol.

Qualitat de la neu

La neu nova és lleugera. A les crestes i vessants exposats al vent dels darrers dies reposa sobre una crosta de vent que majoritàriament no suporta el nostre pes, o fins i tot també trobem vessants sud on reposa directament sobre la neu gelada i marró de diumenge passat. En aquest cas podria ser que la neu nova no sigui suficient com per mantenir l’equilibri sense ganivetes durant les pujades.

Butlletí elaborat localment des del Servei meteorològic d´Andorra amb la col·laboració de la Xarxa d´Observadors de les Estacions d´Esquí i els Observadors Nivòlegs del Cos de Banders del Govern d´Andorra

Butlletí actualitzat a les 8:30 hores

Tendència del perill d´allaus

dimarts 16 de gener de 2018
dimecres 17 de gener de 2018

Perill d´allaus per zones, vàlid per al 15 de gener del 2018

Informació detallada per espais naturals protegits

Sorteny

La neu nova i pols és abundant des de l’inici de la vall. La quantitat de neu ens permet fer tot tipus de recorreguts, però haurem d’evitar les àrees on la crosta aguanti el nostre pes i escollir adequadament el recorregut.

Comapedrosa

La neu nova i pols és abundant des d’Arinsal. La quantitat de neu ens permet fer tot tipus de recorreguts, però haurem d’evitar les àrees on la crosta aguanti el nostre pes i escollir adequadament el recorregut. També haurem d’evitar les acumulacions de vent en llocs típics com el Pic del Pla de l’Estany, Port d’Arinsal i les Fonts.

Madriu-Perafita-Claror

La neu nova reposa sobre neu regelada a l’inici de la vall del Madriu per l’accés des de la Plana. Els accessos des d’Engolasters es troben amb força neu, encara que al solà de Ràmio ja hi ha bastantes clarianes. Tot i així, no és recomanable circular pel peu de les canals del solà del Madriu, on amb l’escalfor del sol es poden desprendre plaques de les parts més altes. Als accessos des dels Cortals d’Encamp, la Rabassa i Grau Roig haurem de tenir en compte el canvi de neu entre els vessants sud (dura) i nord (pols i a vegades crosta).

Gruixos de neu nova dels darrers dies (de les últimes 24h mesurat a les 07:00h)

12/01/2018 13/01/2018 14/01/2018 15/01/2018
Bony de les Neres 0 cm nd cm 0 cm 0 cm
Sorteny 0 cm 5 cm 0 cm 3 cm
Les Fonts d'Arinsal 0 cm nd cm 0 cm 0 cm
Aixàs 0 cm nd cm 0 cm 0 cm
Perafita 0 cm nd cm 0 cm 0 cm
Tossa Espiolets 0 cm 3 cm 0 cm 0 cm

Escala Europea de Perill d'Allaus

Índex de perill Estabilitat del mantell nival Probabilitat de desencadenament Indicacions per a l'esquí forapista i recomanacions
5 Molt fort5 Molt fort La inestabilitat del mantell nival és generalitzada. Hi haurà nombroses caigudes espontànies de grans allaus, fins i tot en pendents poc drets. Cal renunciar a les excursions.
4 Fort4 Fort El mantell nival està feblement estabilitzat a la major part dels pendents suficientment drets. És probable el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble i sobretot en nombrosos pendents. En algunes ocasions s'han d'esperar nombroses caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana i, de vegades, grans. Excursions limitades a zones amb pendent moderat, la part baixa dels pendents pot estar exposada.
3 Marcat3 Marcat El mantell nival està entre moderadament a feblement estabilitzat en nombrosos pendents suficientment drets. És possible el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble en nombrosos pendents, sobretot en aquells generalment descrits en el butlletí. En algunes situacions són possibles les caigudes espontànies d'allaus que poden ser de mida mitjana i, de vegades, grans. Cal evitar els vessants inclinats en les altituds i les orientacions indicades. Es requereix molta experiència i una bona capacitat d'apreciació del perill d'allaus.
2 Moderat2 Moderat El mantell nival està moderadament estabilitzat en alguns pendents suficientment drets. A la resta està ben estabilitzat. És possible el desencadenament d'allaus sobretot per una sobrecàrrega forta i en alguns pendents d'orientació i altitud indicats. No s'esperen caigudes espontànies d'allaus de grans dimensions. Cal una planificació acurada de les excursions. S'aconsella prudència en la selecció de l'itinerari, sobretot cal evitar els vessants inclinats amb l'orientació i l'altitud indicades.
1 Feble1 Feble El mantell nival està ben estabilitzat a la majoria dels pendents. El desencadenament d'allaus és possible en alguns pendents drets, en general per una sobrecàrrega forta. Poden haver-hi caigudes espontànies de petites allaus. Les excursions i el descens amb esquís són possibles gairebé sense restriccions.