Perill d´allaus per zones, vàlid per al 23 de març del 2018

Perill marcat 3

Vessants muntanyosos més perillosos indicats en negre.
Desencadenaments espontanis:
Plaques de vent i purgues

Desencadenaments a causa dels esquiadors:
Plaques de vent

Mapa

1: Feble, 2: Moderat, 3: Marcat, 4: Fort, 5: Molt fort

El perill d'allaus d'aquest butlletí s'expressa en funció de l'alçada i dels vessants. Les cotes de canvi del perill es troben indicades a l'índex de perill d'allaus i al text. El grau de perill expressa la perillositat d'una allau tenint en compte les dimensions i la probabilitat de desencadenament, encara que una allau s'hagi desprès d'alçades superiors. No obstant, per evitar travessar terrenys compromesos, es recomana visitar el web del cadastre d'allaus: www.cadastreallaus.ad.

Gruixos del mantell nival fora de pista

Zona Nord Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1500 m 5 cm 180 cm 300 cm
S 1600 m 0 cm 110 cm 270 cm
Zona Centre Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1500 m 5 cm 180 cm 300 cm
S 1600 m 0 cm 110 cm 270 cm
Zona Sud Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 1500 m 5 cm 150 cm 180 cm
S 1600 m 0 cm 100 cm 180 cm

Estabilitat del mantell nival

L’augment de temperatures que ens espera durant el dia d’avui ens fa esperar activitat d’allaus, sobretot als vessants sud, on hi trobem nombroses plaques formades pel vent de nord dels darrers dies. En general haurem d’evitar els vessants assolellats, ja que a mesura que passin les hores esdevindran més perillosos. S’esperen allaus de mida considerable, ja que la quantitat de neu sense transformar en superfície és abundant.

Qualitat de la neu

La neu es distribueix de forma irregular, amb grans acumulacions per sobre de la crosta de regel de fa més d’una setmana i també grans congestes. Als vessants nord hi ha àmplies zones ventades, on haurem de fer servir ganivetes i grampons, però que són més segurs a nivell d’estabilitat del mantell nival.

Butlletí elaborat localment des del Servei meteorològic d´Andorra amb la col·laboració de la Xarxa d´Observadors de les Estacions d´Esquí i els Observadors Nivòlegs del Cos de Banders del Govern d´Andorra

Butlletí actualitzat a les 8:30 hores

Tendència del perill d´allaus

dissabte 24 de març de 2018
diumenge 25 de març de 2018

Perill d´allaus per zones, vàlid per al 23 de març del 2018

Informació detallada per espais naturals protegits

Sorteny

La neu es distribueix de manera molt irregular, amb grans congestes, com les que ja trobem al mateix camí d’accés fins al refugi. A sobre de la crosta de regel de fa més d’una setmana trobem neu que no s’ha transformat més o menys compactada pel vent, però que amb l’augment de temperatures previst per avui guanyarà humitat, es compactarà més i portarà problemes d’allaus de neu humida i de placa. Haurem d’evitar les canals, les orientacions sud i les congestes de les crestes, tant per sobre com per sota.

Comapedrosa

Tot i que l’accés està molt innivat i es pot esquiar gairebé des del poble d’Arinsal, el Comapedrosa ni els cims veïns no són una bona elecció avui. El terreny és molt pendent, amb nombroses orientacions sud, on poden baixat tot tipus d’allaus, des de purgues a allaus de neu humida, de placa i també es poden desprendre congestes.

Madriu-Perafita-Claror

Trobem neu més o menys contínua des de Ràmio, amb alguna placa de gel abans, però que podrem evitar fàcilment. Els accessos des dels Cortals d’Encamp, Grau Roig i Claror estan molt innivats, però les collades tenen neu dura a la superfície que ens pot obligar a utilitzar grampons. La neu ventada es diposita als vessants oposats (generalment sud) i és aquesta la que avui pot provocar allaus de mida considerable.

Gruixos de neu nova dels darrers dies (de les últimes 24h mesurat a les 07:00h)

19/03/2018 20/03/2018 21/03/2018 22/03/2018
Bony de les Neres 8 cm (vent) 0 cm (vent) 0 cm 0 cm
Sorteny 20 cm 23 cm (vent) 0 cm 0 cm
Les Fonts d'Arinsal 28 cm (vent) 5 cm (vent) 0 cm 0 cm
Aixàs 6 cm 1 cm (vent) 0 cm 0 cm
Perafita 16 cm (vent) 31 cm (vent) 0 cm 0 cm
Tossa Espiolets 15 cm 25 cm (vent) 1 cm 0 cm

Escala Europea de Perill d'Allaus

Índex de perill Estabilitat del mantell nival Probabilitat de desencadenament Indicacions per a l'esquí forapista i recomanacions
5 Molt fort5 Molt fort La inestabilitat del mantell nival és generalitzada. Hi haurà nombroses caigudes espontànies de grans allaus, fins i tot en pendents poc drets. Cal renunciar a les excursions.
4 Fort4 Fort El mantell nival està feblement estabilitzat a la major part dels pendents suficientment drets. És probable el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble i sobretot en nombrosos pendents. En algunes ocasions s'han d'esperar nombroses caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana i, de vegades, grans. Excursions limitades a zones amb pendent moderat, la part baixa dels pendents pot estar exposada.
3 Marcat3 Marcat El mantell nival està entre moderadament a feblement estabilitzat en nombrosos pendents suficientment drets. És possible el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble en nombrosos pendents, sobretot en aquells generalment descrits en el butlletí. En algunes situacions són possibles les caigudes espontànies d'allaus que poden ser de mida mitjana i, de vegades, grans. Cal evitar els vessants inclinats en les altituds i les orientacions indicades. Es requereix molta experiència i una bona capacitat d'apreciació del perill d'allaus.
2 Moderat2 Moderat El mantell nival està moderadament estabilitzat en alguns pendents suficientment drets. A la resta està ben estabilitzat. És possible el desencadenament d'allaus sobretot per una sobrecàrrega forta i en alguns pendents d'orientació i altitud indicats. No s'esperen caigudes espontànies d'allaus de grans dimensions. Cal una planificació acurada de les excursions. S'aconsella prudència en la selecció de l'itinerari, sobretot cal evitar els vessants inclinats amb l'orientació i l'altitud indicades.
1 Feble1 Feble El mantell nival està ben estabilitzat a la majoria dels pendents. El desencadenament d'allaus és possible en alguns pendents drets, en general per una sobrecàrrega forta. Poden haver-hi caigudes espontànies de petites allaus. Les excursions i el descens amb esquís són possibles gairebé sense restriccions.