Butlletí de perill d'allaus i muntanya hivernal des del dilluns 22 al dijous 25 de maig.

Perill feble 1 en evolució a perill moderat 2.

Vessants muntanyosos més perillosos indicats en negre.
Desencadenaments espontanis:
Algunes purgues.

Desencadenaments a causa dels esquiadors:
Rars.

Mapa
2500 m
2500 m
2500 m

1: Feble, 2: Moderat, 3: Marcat, 4: Fort, 5: Molt fort

El perill d'allaus d'aquest butlletí s'expressa en funció de l'alçada i dels vessants. Les cotes de canvi del perill es troben indicades a l'índex de perill d'allaus i al text. El grau de perill expressa la perillositat d'una allau tenint en compte les dimensions i la probabilitat de desencadenament, encara que una allau s'hagi desprès d'alçades superiors. No obstant, per evitar travessar terrenys compromesos, es recomana visitar el web del cadastre d'allaus: www.cadastreallaus.ad.

Gruix de neu fora de pistes

Zona Nord Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 120 cm
S 2500 m 0 cm 0 cm 40 cm
Zona Centre Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 120 cm
S 2500 m 0 cm 0 cm 40 cm
Zona Sud Gruix neu
Mantell Nival 1500m 2000m 2500m
N 2300 m 0 cm 0 cm 60 cm
S 2700 m 0 cm 0 cm 0 cm

Estabilitat del mantell nival

A mesura que avança la primavera, la neu és progressivament més escassa a les nostres muntanyes. A les parets dels circs, però, encara hi queden gruixos superiors al metre de neu. Durant el dia aquesta neu s’estova de seguida i perd cohesió, esdevenint podrida abans del migdia. Amb aquestes condicions es poden produir purgues i allaus petites de neu humida.

Butlletí elaborat conjuntament amb météo France

Qualitat de la neu

Les temperatures cada vegada més altes afectaran l’extensió i la qualitat de la neu. A més, les tempestes de tarda aportaran més aigua, per tant trobarem una neu molt molla.

Butlletí actualitzat el dilluns 22 a les 14:30 hores i vàlid fins al proper dijous 25 de maigEND_ITALICA#

Tendència del perill d´allaus

dimecres 24 de maig de 2017
dijous 25 de maig de 2017

Butlletí de perill d'allaus i muntanya hivernal des del dilluns 22 al dijous 25 de maig.

Informació detallada per espais naturals protegits

Sorteny

La neu es restringeix a les parets dels circs i llocs pendents. La pràctica de l’esquí de muntanya només és possible fora del bosc i als vessants nord.

Comapedrosa

La neu es restringeix a les parets dels circs i llocs pendents. S’ha de vigilar amb les purgues de neu que poden haver-hi sota les crestes, com el bancal Vedeller.

Madriu-Perafita-Claror

La neu es restringeix a les parets dels circs i llocs pendents. La pràctica de l’esquí de muntanya només és possible a les zones properes del circ dels Pessons.

Gruixos de neu nova dels darrers dies (de les últimes 24h mesurat a les 07:00h)

19/05/2017 20/05/2017 21/05/2017 22/05/2017
Bony de les Neres 1 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Sorteny 7 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Les Fonts d'Arinsal 5 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Aixàs 0 cm 0 cm 0 cm 0 cm
Perafita 5 cm 0 cm 0 cm 0 cm

Escala Europea de Perill d'Allaus

Índex de perill Estabilitat del mantell nival Probabilitat de desencadenament Indicacions per a l'esquí forapista i recomanacions
5 Molt fort5 Molt fort La inestabilitat del mantell nival és generalitzada. Hi haurà nombroses caigudes espontànies de grans allaus, fins i tot en pendents poc drets. Cal renunciar a les excursions.
4 Fort4 Fort El mantell nival està feblement estabilitzat a la major part dels pendents suficientment drets. És probable el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble i sobretot en nombrosos pendents. En algunes ocasions s'han d'esperar nombroses caigudes espontànies d'allaus de mida mitjana i, de vegades, grans. Excursions limitades a zones amb pendent moderat, la part baixa dels pendents pot estar exposada.
3 Marcat3 Marcat El mantell nival està entre moderadament a feblement estabilitzat en nombrosos pendents suficientment drets. És possible el desencadenament d'allaus fins i tot per una sobrecàrrega feble en nombrosos pendents, sobretot en aquells generalment descrits en el butlletí. En algunes situacions són possibles les caigudes espontànies d'allaus que poden ser de mida mitjana i, de vegades, grans. Cal evitar els vessants inclinats en les altituds i les orientacions indicades. Es requereix molta experiència i una bona capacitat d'apreciació del perill d'allaus.
2 Moderat2 Moderat El mantell nival està moderadament estabilitzat en alguns pendents suficientment drets. A la resta està ben estabilitzat. És possible el desencadenament d'allaus sobretot per una sobrecàrrega forta i en alguns pendents d'orientació i altitud indicats. No s'esperen caigudes espontànies d'allaus de grans dimensions. Cal una planificació acurada de les excursions. S'aconsella prudència en la selecció de l'itinerari, sobretot cal evitar els vessants inclinats amb l'orientació i l'altitud indicades.
1 Feble1 Feble El mantell nival està ben estabilitzat a la majoria dels pendents. El desencadenament d'allaus és possible en alguns pendents drets, en general per una sobrecàrrega forta. Poden haver-hi caigudes espontànies de petites allaus. Les excursions i el descens amb esquís són possibles gairebé sense restriccions.