Presentació


El Servei Meteorològic de l'Oficina d'Energia i Canvi Climàtic del Ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat s’encarrega de transmetre la predicció meteorològica, el butlletí del perill d’allaus del Principat i els avisos meteorològics. Aquests butlletins estan elaborats conjuntament amb Météo-France i es poden consultar al web www.meteo.ad, que al desembre del 2016 hem actualitzat.

El Servei disposa d'una xarxa de 14 estacions meteorològiques automàtiques que alimenten els models meteorològics per fer el pronòstic. A més, disposem de 7 estacions manuals que prenen dades durant la temporada hivernal que juntament amb les observacions del mantell nival de les estacions d'esquí i en alta muntanya serveixen per confeccionar el butlletí de perill d'allaus i muntanya hivernal. Aquestes 7 estacions meteorològiques manuals funcionen gràcies a la tasca que duen a terme els observadors nivometeorològics de les estacions d'esquí 2 vegades al dia.

L'accés a les dades és lliure i es pot consultar a l'apartat de climatologia.

Història del servei meteorològic del Principat d’Andorra
Els registres de dades meteorològiques s’inicien al nostre Principat amb total regularitat i continuïtat de mans de FHASA (Forces Hidroelèctriques d’Andorra, SA), just després de la concessió de l’any 1934.

Per tant, cal retre homenatge als pioners de la base meteorològica andorrana, que, amb el seu esforç i amb les estacions de la presa de Ransol (cota 1.640 m), la casa del guàrdia d’Engolasters (cota 1.640 m) i la Central (cota 1.140 m), han constituït una valuosa aportació històrica per a l’estudi de les condicions climàtiques del nostre país.

Una segona data important és l’any 1980, quan el síndic, Sr. Estanislau Sangrà, va signar un conveni de col•laboració amb Météo-France per a la creació del Servei de Meteorologia d’Andorra. Aquest conveni s’ha revisat i actualitzat l’any 2012.

D’ençà d’aquella data, el Servei ha estat facilitant diàriament la predicció meteorològica i les dades sobre el perill d’allaus del Principat a totes les institucions i particulars que ho demanaven; primer a través de contestadors telefònics i a partir de l'any 2004 a través del web meteo.ad.

Esperem i desitgem a tots els interessats que consultin aquesta pàgina que els sigui d’utilitat.

Gràcies a totes les persones que han fet possible aquest recull des de la primera  fins a l’última dada introduïda, de forma automàtica, alimentant dia rere dia aquesta base de dades.